Dnes

  • Pátek 22. října 2021
  • Svátek má Sabina

ROZHOVOR: Kde mají včelky v Ústeckém kraji nejchutnější med a kdy ho kupovat?

02. 05. 2021

Zdroj fota: koláž autora (archiv Jana Skalského)

Ústecko – Populární lokální produkt v podobě medu má v Čechách stálou a dlouhou oblibu. Nejen jako sladidlo do nápojů v chladných večerech, ale jeho použití má v kuchyni každé dobré hospodyňky své nezastupitelné místo. A tak naší redakci zajímalo, kam se vypravit, když chceme opravdovou kvalitu a jak se dobrý med pozná.

O medu jsme si povídali s ústeckým včelařem Janem Skalským.

Honzo, první otázka se nabízí. Jaký med je považován za zdravý a chutný?

Tak nejlepší mají samozřejmě moje včely, i proto je dražší (smích). Dá se obecně říct, že nejlepší je kupovat lokální med přímo od včelaře, ideálně v době hlavní snůšky, kdy včelám med odebíráme, tedy řekněme období květen, řekněme až srpen. To mají kupující téměř jistotu, že seženou, poté se již mohou zásoby tenčit, zvláště pokud není dobrý rok. Ze začátku jsou květové medy, které rychleji cukernatí, pak např. medovicové, případně z lípy, akátu a tak podobně. Je třeba upozornit, že cukernatění medu je známkou kvality, každý med musí jednou zcukarnatět, ač třeba tomu akatovému to může trvat i několik let. Snůška je ovšem také ovlivněna především počasím, v minulém roce třeba začala mnohem dříve než letos.

Rozumím. Jsou nějaké vyhlášené lokality v Ústeckém kraji? Nebo třeba nějaké včelstvo, které je ceněno pro svou odolnost či vlastnosti?

Ono se nedá říct, že by byly moc rozdíly v rámci kraje. U nás se chová primárně Včela medonosná kraňská. Záleží na tom, co roste v okolí stanoviště, tedy jaká je včelí pastva.

A co třeba u vás, na čem je kvalita medu založena?

Primárně samozřejmě na včelách, ty nejlépe vědí, kam pro nektar nebo medovici. Co se týče snůšky, samozřejmostí jsou ovocné stromy v okolí a luční květiny, stejně tak mě těší porosty akátu a ostružiníku.

ČTĚTE TAKÉ
Krajská zdravotní dopadla v klikačce MMR bídně. Adam: Máme důkazy o falešném pořadí vítězů

Takže jestli to správně chápu, tak jde o prostředí a třeba o čistotu životního prostředí?

O čistotu životního prostředí ani ne, včely si dokáží odfiltrovat mnohé látky, třeba splodiny, problémem bývá spíše různá chemie. Třeba med z letiště Praha dostává pravidelně za kvalitu stejná ocenění jako medy ze Šumavy, podobné je to s kvalitou i uprostřed měst. Zelené plochy ve městech se navíc ani tak nestříkají chemií jako na venkově. V parcích mohou včely nalézt i různé zajímavé zdroje snůšky, což může zajímavě ovlivňovat i chuť medu. Trendem posledních let je např. střešní včelaření.

To je zajímavé, o tom jsem nevěděl.

Samozřejmě je ale důležitá čistota stanoviště a péče o zdraví včel. Včas vyřazovat staré plásty, nedávat např. včely do starých úlů, kde mohou být různé spóry a hrozí nákaza, stejně tak je třeba léčit proti některým onemocněním, třeba varroáze, kterou působí nepůvodní roztoč Kleštík včelí, ten se k nám dostal v minulém století z Indie. Včely samotné jsou ale poměrně čistotné, udržují si v úlu pořádek, např. uhynulé včely vynášejí z úlu. Pokud se k nim v zimě dostane myš, jsou schopné ji zabít a následně ji obalí v propolisu, dá se říct mumifikují, aby se z ní nic nešířilo, ostatně nejen propolis je antibakteriální, ale i samotný med.

A máte pro naše čtenáře tip, kde by našli kvalitní med?

Lokální rozdíly nejsou takové, ta včelí pastva je tady na Ústecku poměrně podobná. Med od lokálních včelařů si lze vyhledat například i na webu Českého svazu včelařů: https://www.vcelarstvi.cz/mapa-prodejcu/

Čemu byste se při koupi medu vyhýbal?

Vyhýbal bych se asi supermarketům, kde můžeme najít různé „medy“ smíchané ze všech koutů světa. Není tajemstvím, že například v Číně dokáží vyrobit plně syntetický med. Přišlo se jim na to až zjištěním, že v dané látce nebylo ani stopové množství pylových zrn. Nejlepší kvalitu zaručuje med přímo od včelařů. Přeci jen med dělají včely, člověk jen bere už hotový produkt.

ČTĚTE TAKÉ
Vodík jako čistá cesta pro Ústecký kraj. Podle končícího hejtmana si to lidé zaslouží

Kdy budete mít připravený med?

Nejdříve koncem května, to i podle počasí, které bude panovat.

Autor: